dinsdag 30 september 2008

D07, D08

Hallo Allemaal,

D06 is alweer een tijdje geleden en we hebben natuurlijk niet stil gezeten. D06 was een vluchtje waar we vrij weinig in hebben kunnen doen, door onwijs harde winden en hevige turbulentie. De dag daarna, verwachtte ik dus dat we D06 opnieuw zouden doen. Mijn instructeur had helaas Dhr. Matthijs, assistent Training Manager Single Engine (de TM zit in Mocambique) niet kunnen vinden en dus ook niet kunnen regelen dat ik D06 opnieuw kon vliegen. We besloten D07 te vliegen en wat dingen uit D06 daarmee in te halen. Je kunt je voorstellen dat dit niet helemaal goed ging. Ik heb keihard gewerkt, maar uiteindelijk was het vluchtje toch niet helemaal wat het had moeten zijn. De instructeur was het hiermee eens en zorgde voor meer tijd tijdens D08.

In D07 vlieg je eigenlijk alleen circuitjes, die ik de vorige keer uitgelegd had. Dat is dan alleen een standaard circuitje, terwijl je ook nog flapless circuitjes hebt, een circuitje met de hele tijd flaps 10, glide-ins waarin je minder lang moet timen, en allemaal verschillende landingen waar je allemaal weer andere snelheden moet vliegen en op andere dingen moet letten. Je komt dan ook zwetend het vliegtuig uit, hard werken in een cockpit van zon 35 graden. Van die 35 graden heb je dan nog niet eens last: je merkt het niet eens!

Mijn D07 zat ook nog airwork in, waardoor ik maar 4 circuitjes had kunnen vliegen (Tim bijvoorbeeld 10), dus ik loop een klein beetje achter de feiten aan! Heel vervelend, maar kijken hoe het uitpakt. Ik ga er nog vanuit dat alles op zijn pootjes terechtkomt. D08 had ik langer de tijd, maar heb ik op de een of andere manier ook niet veel meer gevlogen dan Tim. Die had weer 10 circuitjes, tegenover mijn 11, dus veel ingehaald was er ook niet! D08 maakte ik mijn eerste echte mooie "gewone" landingen en dat gaf wel een heel lekker gevoel. Glide-ins en flapless landingen moeten weer anders en daar moet ik nog wel even flink aan wennen!

D07 en D08 zijn dus achter de rug. Gisteren stonden we voor D09 en D10 gepland (D staat voor Dual trouwens, straks met solo vluchten is het bijvoorbeeld S14), maar we hebben besloten te cancellen omdat er zoveel wind stond. Het weer was in principe binnen de limieten, maar dit was het met D06 ook. Door die vlucht loop ik net achter de feiten aan en dat risico wilde ik niet nog een keer nemen. Toch wel erg raar als de instructeur zegt dat het aan jou is en jij ineens moet bepalen of er gevlogen wordt of niet. Jij bent verantwoordelijk voor jouw syllabustijd en het is dus aan jou om te gaan vliegen of niet! Zo straks ook in het vliegtuig. Zo gauw de instructeur uitstapt ben je "on your own" en ben jij degene die verantwoordelijk is voor alles dat met dat vliegtuig gebeurt! Ging toch wel even een scheut adrenaline door me heen!

Ben tevreden met de keuze om niet te gaan. Zo heb ik straks nog effectieve training. D11 is je pre-solo check en als je die haalt mag je de volgende vlucht solo! Hier moet je best veel voor weten en voor kunnen. Je moet weten welke verantwoordelijkheden je hebt, wat de systemen in je vliegtuig zijn en wat ze doen, checklisten moet je kennen, procedures moet je kennen, je moet de limitaties uit je OM (operations manual) kennen. Oftewel, je moet echt best veel weten. Wat dat betreft ben ik blij dat ik hier nog ff de tijd voor heb!

Toch begint het te kriebelen: ik wil SOLO!!!!!!! Dus ja, hard werken, lekker vliegen en boren met die handel! Verder moddert het leventje door. Zit hier onderhand een maand en begin het nederlandse groen, de nederlandse kaas, de mensen, papa en mama, zussie, vrienden, de bar, alles toch wel een beetje te missen. Nieuwe nichtjes, feestjes van van alles en nog wat, je mist een hoop, maar gelukkig krijg je er een hoop voor terug! Het hoort er allemaal bij! Take one step at the time en niet teveel nadenken, dan zien we elkaar allemaal over een maandje of 4 weer!

Geen opmerkingen: